Wat doen wij? Leertherapie.

 

Schemagerichte psychodynamische groepsleertherapie:


 in Rotterdam en Utrecht

Naast het werken volgens de schemagerichte benadering en elementen uit de groepsdynamica wordt in deze groepen veel nadruk gelegd op het experiëntiële leren (o.a. door middel van psychodrama). Deelnemers krijgen de gelegenheid aan den lijve de werking van een groepsproces te ervaren, eigen schema’s te onderzoeken en ‘reparaties uit te voeren aan het eigen interpersoonlijk gereedschap’.

Het betreft open groepen waar aan men minimaal 25 sessies deelneemt. De groep zijn erkend als leertherapie voor opleidelingen VGCT (alleen Utrecht), NVGP, KP, PT, GZ en NVvP. Vanaf juni 2019 worden alleen nog opleidelingen van genoemde beroepsrichtingen toegelaten in overeenstemming met de besluiten van de RCO's KP en PT. In het algemeen is het goed om uw deelname aan een van deze groepen vooraf kort te sluiten met uw praktijkopleider.

Sinds september 2011 bestaat een open leertherapiegroep van uit het schemagerichte psychodynamische kader in Utrecht. De groep wordt sinds januari 2016 begeleid door Pim van Dun en Natalie van Oort. De groep is erkend voor NVP, NVGP, VGCT en de Vereniging voor schematherapie. Voor nadere informatie kan contact kan worden opgenomen met Pim van Dun via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0348-498448 of Natalie van Oort via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-24883640

Sinds april 2018 bestaat eenzelfde leertherapiegroep in Rotterdam die begeleid wordt door Pim van Dun en Elles Beisiegel. Deze groep is erkend NVP, NVGP en de Vereniging voor schematherapie. Voor nadere informatie kan contact kan worden opgenomen met Pim van Dun via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0348-498448 of Elles Beisiegel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pim van Dun (1956) is psychotherapeut en psychodramaturg, supervisor en leertherapeut van de NVP en de NVGP, het register schematherapie en de NVIPT. Als docent geeft hij trainingen in IPT en psychodrama. Hij werkt sinds 1978 in de GZZ en heeft de leertherapiegroep in 2011 samen met Helga Aalders opgericht.

Natalie van Oort is psychotherapeut, supervisor en leertherapeut voor de VGCT en het register schematherapie. Zij werkt sinds 1990 in de GGZ.

Elles Beisiegel is GZ-psycholoog/psychotherapeut, psychodramaturg, supervisor /leertherapeut voor de NVP en klinisch psycholoog i.o. Zij staat ingeschreven in het schemaregister. Zij werkt sinds 1997 in de GGZ.

De Utrechtse groep vindt plaats op woensdagavond van 18.00 tot 19.30 in de Pianokamer van Centrum de Wilg, Mecklenburglaan 3 in Utrecht. Let op: in de omgeving van de Wilg moet betaald worden voor het parkeren.
De Rotterdamse groep vindt plaats op woensdagochtend van 9.30 tot 11.00 u. in Zalencentrum Pro Rege aan de Oudedijk 113, 3062AD Rotterdam, metrostation Voorschoterlaan. Ook hier betaald parkeren.


De eerste stap in de groep is een gesprek met één van de therapeuten gericht op wel/niet deelnemen en de start van de casusconceptualisatie. Als er niet direct plaats is in de groep komt u op de wachtlijst.
ongeveer een maand voor de start in de groep volgt een tweede individueel assessmentgesprek bij de andere therapeut waarin vanuit het schemagerichte kader de casusconceptualisatie wordt voltooid en een voorlopig focus wordt bepaald. Voor deze twee individuele zittingen rekenen wij 98 euro per sessie en ze “tellen” al mee als leertherapie. Vervolgens wordt gestart met de groepsessies van 1,5 uur per keer. Kosten zijn 65 euro per zitting. De opzet van deze zittingen is dat iedere deelnemer in de beginfase in de groep zijn/haar casusconceptualisatie presenteert. Het vervolgproces is dat zowel door middel van de groepsdynamiek als via specifieke interventies (vooral experiëntiële interventies i.c. psychodrama en sensorimotor psychotherapie) rondom de foci van de deelnemers wordt gewerkt. Dit is geen strak geprotocolleerd geheel maar verloopt op het geleide van het therapeutisch proces.